Starptautiskā kredītreitinga aģentūra “Fitch Ratings” (turpmāk – Fitch) apstiprinājusi, ka saglabā Latvijas kredītreitingu “A-“ līmenī. Nākotnes izredzes tiek vērtētas kā stabilas.

Fitch lēmums saglabāt Latvijas kredītreitingu nemainīgā līmenī gan nav nekāds pārsteigums. Finanšu sektora novērotāji un investori, kas seko Latvijas reitinga izmaiņām būs pamanījuši, ka Fitch novērtēja Latviju “A-“ līmenī jau 2014. gada jūnijā un aizvadīto, vairāk kā sešu gadu laikā reitings ir saglabājies nemainīgs.

Kādēļ mūs interesē Latvijas kredītreitings?

Starptautisko kredītreitinga aģentūru lēmums tieši neietekmē Latvijas iedzīvotāju ikdienu, taču tam ir pastarpināta ietekme, kuru ilgtermiņā sajūt ikviens no mums.

Latvijas valstij šobrīd ir parādsaistības vairāku miljardu eiro apmērā. Tā kā parādsaistību apmērs ir pārlieku liels, lai valsts spētu tās atmaksāt, tiek izmantota pārkreditācija. Vecie parādi tiek nodoti jauniem kreditoriem un Latvija maksā procentu maksājumus.

Starptautiskie aizdevēji, pieņemot lēmumu par naudas aizdošanu rūpīgi vērtē starptautisko kredītreitinga aģentūru piešķirtos vērtējumus konkrētai valstij. Augstāks reitings nozīmē zemākas procentu likmes un lētāku aizņemšanos. Ja valsts mazāk maksā procentos, tai paliek vairāk nauda vietējo iedzīvotāju vajadzību apmierināšanai.

Pamatojums Latvijas kredītreitinga saglabāšanai “A-“ līmenī

Dalība ES un eirozonā, pārskatāma un uzticama lēmumu pieņemšanas procedūra, parādsaistību apmērs, kas ir zemāks kā vairumam citu “A” reitinga līmeņa valstu – šie ir galvenie iemesli, kādēļ Fitch saglabāja Latvijas reitingu nemainīgu.

Negatīvie faktori ir  zemāks ienākumu līmenis, IKP svārstības un ārējā parāda apjoms.

Fitch ziņojumā arī pozitīvi novērtēta ekonomikas spēja pretoties pandēmijas raisītajiem izaicinājumiem, sevišķi eksportējošo nozaru spēja dot ieguldījumu valsts attīstībā, kā arī atzīmēta valdības spēja pieņemt pareizus politikas lēmumus.

Ņemot vērā pašreizējās ekonomikas tendences, Fitch prognozē, ka Latvijas IKP 2021. gadā pieaugs par 3%, lai arī 2020. gadā tas saruka par 10%. Sevišķi pozitīvu ietekmi varētu atstāt ES finanšu atbalsts 6,2 miljardu eiro apmērā, no kuriem 2,5 miljardi tikšot piešķirti grantu veidā, turklāt Latvijas spēka apgūt fondu nauda, esot labāka nekā ES vidēji. Plašāku informāciju un Fitch aprēķiniem varat lasīt aģentūras publiskajā paziņojumā.

Nākotnes izredzes – 2022. gadā tiek iezīmētas kā fiskālās konsolidācijas periods, ko noteiks finanšu palīdzības pakāpeniska pārtraukšana.

Cik lieli ir Latvijas parādi?

Fitch vērtējumā Latvijas kopējais ārējo parādu apjoms 2020. gadā bija 17,2% no IKP un ir plānots, ka 2021. – 2022. gadā to apjoms varētu pakāpeniski samazināties, ko veicinās ārvalstu investīcijas, kapitāls no ES valstīm.

Korupcija

Lai arī Latvijas iedzīvotāji reizēm uzskata, ka Latvijā ir augsts korupcijas līmenis, Fitch eksperti to vērtē kā zemu. Savukārt politiskās varas nodošanas mehānisms ir stabils un bez vardarbības, kas ir labs pamats Latvijas ilgtermiņa attīstībai.

Secinājumi

Latvijas kredītreitingam ir liela nozīme uz Latvijas iedzīvotāju ikdienu, taču šī ietekme nav uzreiz tieši jūtama. Starptautisko kredītreitinga aģentūru lēmumi ietekmē to, cik lielas investīcijas varam piesaistīt un ietekmē Latvijas iespējas aizņemties starptautiskajos tirgos un pārkreditēs savas kredītsaistības. Augstāks reitings ļauj aizņemties uz zemākiem procentiem un rezultātā vairāk līdzekļu atliek valsts ekonomikas stiprināšanai. Par laimi Latvijas iedzīvotāji, kuriem radušās finansiālas problēmas neaizņemas naudu ikdienas vajadzībām. Jebkurš aizdevumu veids tiek ņemts noteiktu mērķu īstenošanai. Savukārt situācijās, kad nepieciešamas pārkreditēt saistības, daļa kredītņēmēju izvēlas izmantot kredītu apvienošanu. Reizēm tas ļauj samazināt procentu maksājumus un ikmēneša rēķina apmēru.

Fitch Latvijas kredītreitingu ir saglabājis nemainīgu no 2014. gada vasaras. Atgādināsim, ka arī Standart & Poors iepriekš paziņoja, ka Latvijas kredītreitings paliek iepriekšējā līmenī.


Avots: